Stale na noże mogą występować w wielu wariantach. Są poddawane specjalnym procesom hartowania, dzięki którym uwydatniają się ich poszczególne właściwości. Ich charakter zależy nie tylko od obróbki, ale także od ich składu. Czym zatem powinna wyróżniać się stal na noże?

  1. Niejedno oblicze stali nierdzewnej
  2. Stal martenzytyczna

Niejedno oblicze stali nierdzewnej

Żeby noże spełniały swoją funkcję, muszą zostać wykonane z materiału, który zapewni im nie tylko odpowiednią twardość, ale także plastyczność i odporność na korozję. Z tego powodu do produkcji noży wykorzystuje się odpowiednie typy stali nierdzewnej.

Stale nierdzewne to cały szereg produktów o różnym składzie chemicznym oraz funkcjach. Ich wspólną cechą jest jednak zawartość >12% Chromu. Mogą być dodane także inne dodatki stopowe, które również nazywamy formalnie stalami nierdzewnymi.

stal do nożyDo stopu jest bardzo często dodawany także Nikiel. Jest on bardzo cennym dodatkiem, ponieważ w połączeniu z Chromem podwyższa on odporność na korozję, poprawia plastyczność oraz strukturę materiału. Kiedyś taki materiał był nazywany stalą kwasoodporną. Dzisiaj został wrzucony do jednego worka, przez co bardzo często spotkamy się z określeniem stal nierdzewna. Bądźmy jednak ostrożni, ponieważ ten termin stosuje się także w przypadku stali narzędziowych oraz kotłowych.

Grupę stali nierdzewnych możemy podzielić na:

  • ferrytyczne
  • martenzytyczne
  • austenityczne
  • duplex dwufazowe

Z czego do produkcji stali jest wykorzystywana przede wszystkim stal martenzytyczna.

Stal martenzytyczna

Stal o podwyższonej zawartości węgla z dodatkiem Chromu na poziomie 12-20%, niklu oraz innych pierwiastków nazywamy martenzytyczną. Jest ona poddawana hartowaniu i osiąga bardzo wysoką twardość przy jednoczesnej, dużej odporności na korozję. Jej gatunki takie jak stal na noże 1.4112 są odporne na wilgoć, działanie atmosfery, a także niektóry kwasy oraz zasady.

Warto wiedzieć jakie gatunki stali możemy wykorzystać do produkcji noży. Są to przede wszystkim:

  • 1.4112 – wykazuje się dużą odpornością na ścieranie oraz twardością
  • 1.4125 – ma podobne właściwości, odnajduje zastosowania na narzędzia tnące w przemyśle spożywczym
  • 1.4528 – wyróżnia się dużą hartownością oraz małą skłonnością do odkształceń
  • 440C – ma dużą odporność na rozciąganie oraz na zużycie ścierne
  • 440B – odnajduje zastosowanie na narzędzia chirurgiczne, śrubokręty oraz narzędzia skrawające
  • H18 – stal o dużej twardości, odporna na środowisko, wilgoć oraz ścieranie

Dzięki temu, że stale posiadają strukturę martenzytyczną, łatwo poddają się hartowaniu i odpuszczaniu. Właśnie dlatego do wyboru jest całe spektrum różnych materiałów, które zapewniają najwyższą jakość ostrzy, wykorzystywanych w wielu sektorach.

Artykuł zewnętrzny